Dvorana kulturnog centra 12. januara u 20h

12. januara, u Dvorani kulturnog centra Beograda biće održana svečana projekcija filma SUTON, istaknutog litvanskog reditelja Šarunasa Bartasa u 20h. 

Film prati devetnaestogodišnjeg Untea u Litvaniji, nakon završetka Drugog svetskog rata 1948. godine. Unte je član Partizanskog pokreta koji se bore protiv ruske okupacije u već razrušenoj zemlji. Ovo nije ravnopravna borba, već očajnička borba od koje zavisi budućnost celokupnog naroda. U godinama kada otkriva život, Unte otkriva nasilje i izdaju. Linije između goreće strasti mladosti i razloga zbog koga se bori su prilično tanke. Daje se nesebično pa čak i po cenu da izgubi svoju mladalačku nedužnost.

Film je snimljen u koprodukciji Litvanije, Francuske, Letonije, Češke, Portugala i srpske produkcijske kuće „Biberche“, a podržan je i od strane Filmskog centra Srbije. Prikazan je na mnogobrojnim festivalima uključujući i zvaničnu selekciju Kanskog festivala, kao i festivala u San Sebastijanu.

Šarunas Bartas je povodom litvanske borbe za nezavisnost čije prve godine prati u filmu, izjavio: „Borci su bili žrtve dok su pokušavali da pruže otpor.  Otpor se rađa iz nade, to je primarna sila koja mora ostati živa, negde, u najmračnijim trenucima. Unteova porodica je središte priče, ali nažalost priče o porodicama su se ponavljale kada su išle istim putem. Istorija Litvanije se  nije završila smrću poslednjeg partizana kada su organizovane vojne jedinice otpora prestale da postoje 1953. Istorija litvanskog pokreta otpora se završila proglašenjem nezavisnosti 1991.godine.“

Film će se prikazivati u našim bioskopima od 13. januara.