OPERA  “TOSKA”  NA VELIKOM PLATNU BIOSKOPA FONTANA

 

Prvi put izvedena davne 1900.godine, “Toska” je i dalje jedno od najizvođenjih dela Đakoma Pučinija

 

Ljubitelji opere uživaće u sredu, 26.aprila od 19h u bioskopu Fontana uz čuvenu Pučinijevu “Tosku”, čime se nastavlja program  PLESNI DIJALOZI I OPERA GALA NA VELIKOM PLATNU.

Jedna od najpopularnijih opera, koja objedinjuje elemente drame, krimi priče, izdaje, sexa, ubistva, predstavlja sjajne Emily Magee i Jonasa Kaufmanna u glavnim ulogama koji briljiraju na sceni. Pored njih igraju i Thomas Hampson i Veleriy Murga.

 

Emily Magee je američki sopran, višestruko nagradjivana umetnica koja je nastupala u svim velikim operskim kućama, a najveći uspeh ostvarila je u Vagnerovim i Štrausovim delima.

Jonas Kaufmann koji je  najveći uspeh ostvario ulogama u operama “Karmen”, “Toska” I “Don Carlos”, 2014.godine proglašen je najznačanijim tenorom svoje generacije.

 

U svo­je vre­me, mu­zi­ka To­ske je mo­žda i šo­ki­ra­la slu­ša­o­ca, od pr­vih tak­to­va ko­ji do­no­se mo­tiv ba­ro­na Skar­pi­je u tri akor­da ko­ji sa­svim no­vo zvu­če, ali da­nas sve iz­gle­da mi­lo­zvuč­no, ra­fi­ni­ra­no i vir­tu­o­zno. To­ska sa­dr­ži upra­vo pa­rad­ne ulo­ge za so­pra­na, te­no­ra i ba­ri­to­na, i uvek ka­da se na­đu na oku­pu tri ve­li­ka pe­va­ča, uspeh je vi­še no za­ga­ran­to­van.

 

Poznati kanadski reditelj  Robert Carsen aktivno angažuje i gledaoca u ovoj napetoj triler operi, u kojoj se prozimaju teatar i realnost.

Opera “Toska” koja je prvi put izvedena davne 1900.godine, i danas predstavlja jedno od najizvođenijih dela Đakoma Pučinija.