Specijalni gosti i razgovori posle projekcija filma „Yu Grupa – Trenutak sna“ Darka Lungulova

 

Zoran Kostić Cane, Nikola Pejaković, Srdan Golubović i Petar Janjatović učestvovaće u seriji razgovora sa autorom i članovima benda nakon projekcija filma u Dvorani Kulturnog centra Beograda

 Film „Yu Grupa – Trenutak sna“ Darka Lungulova od 16. novembra kreće u redovnu bioskopsku distribuciju.

 Zvaničan početak distribucije biće označen svečanom projekcijom u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKC) u sredu, 15. novembra sa početkom u 20 časova, uz prisustvo ekipe filma, članova benda, njihovih gostiju, savremenika i poštovalaca, a biće praćen serijom razgovora sa publikom u DKC.

Nakon svečane projekcije u razgovoru sa ekipom filma i članovima benda učestvovaće i Zoran Kostić Cane frontmen benda Partibrejkers koji i otvara ovaj film svojom najavom na koncertu Yu Grupe, 2015. kada je i počelo snimanje ovog filma. U četvrtak, 16. novembra u razgovoru će učestvovati glumac i muzičar Nikola Pejaković, dok će u petak, 17. novembra gost-sagovornik biti reditelj Srdan Golubović. O filmu o YU Grupi i karijeri benda govoriće i muzički kritičar Petar Janjatović, nakon projekcije filma u nedelju, 19. novembra.

Specijalna projekcija biće organizovana i u Novom Sadu, u subotu, 18. novembra u novosadskoj Areni, kada će posle prikazivanja filma biti održan unplugged mini koncert YU GRUPE, za koju su karte već u prodaji.

 „Yu Grupa – Trenutak sna“ premijerno je prikazan na ovogodišnjem FEST-u, a film je na 70. Martovskom festivalu nagrađen sa tri nagrade (Grand Prix, nagrada za najbolju montažu i dizajn zvuka). Film trenutno učestvuje na IDFA festivalu u Amsterdamu – najvažnijem svetskom festivalu dokumentarnih filmova, u selekciji Docs For Sales, od 10 – 15. novembra 2023. kao jedno od tri ostvarenja iz Srbije među više od 300 filmova iz celog sveta.

 „Yu Grupa – Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi.

U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje. U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević – Žule, Peca Popović, Siniša Škarica… Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama, stripovima, koncept-artu, karakter-dizajnu i scenografiji.

Ostvarenje „Yu Grupa – Trenutak sna“ je podržao Filmski centar Srbije. Koproducent filma je Mirko Miljuš, dok je za distribuciju u Srbiji zadužen FAME Solutions.