Specijalna projekcija nagrađivanog filma 

“PROLEĆNA PESMA” Natalije Avramović

10.februara u Dvorani Kulturnog centra u 20h

 

Specijalna projekcija nagrađivanog filma rediteljke Natalije Avramović “Prolećna pesma” održaće se u četvrtak, 10. februara u 20h u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Nakon projekcije publika će imati priliku da razgovara sa autorskom ekipom među kojima će biti glumci: Mihaela Stamenković, Ivan Đorđević Džudi, Danica Maksimović, Milan Kolak, Gavrilo Avramović, Mia Radovanović, scenarista Ljubinka Stojanović, producent Nada Savić, kompozitor Marko Matović i rediteljka Natalija Avramović.

Natalija Avramović, rediteljka i scenaristkinja filma, ovim povodom je izjavila:: “Moj cilj je bio da snimim jednu drugačiju priču koja polazi iz ženske glave, srca i duše, da pokažem jednu nekonvencionalnu žensku junakinju, da je iskreno i hrabro ogolim. Mislim da je ovaj film nešto novo u srpskoj kinematografiji, da je sveža krv i meso, autentično delo. Osećam da sam otvorila put novom žanru koji je specifičan po strukturi i poetici, i da menja percepciju kod gledalaca. Film izlazi iz konvencionalnih okvira srpskog filma i ostavlja publici nezaboravan utisak! Ovo autentično filmsko delo stiže pred bioskopsku publiku naše zemlje pravo sa domaćih i međunarodnih festivala!”

Film prati Petru, mladu rediteljku, samohranu majku, koja pokušava da normalizuje svoj život posle razvoda. Sprema se da snimi film o pesnikinji Desanki Maksimović. Očeva smrt uzburka u njoj osećanja kojih nije bila svesna. Biva pozvana na proslavu 15 godina mature u rodnom gradu, a i njena najbolja prijateljica se venčava na Adi Bojani. Pošto se veže za Vuka, njen život postaje emocionalno-seksualni rolerkoster koji je vodi do katarze, oslobađanja savesti i spremnosti da raširi krila.

Film će se prikazivati u bioskopima širom Srbije počev od 10. februara.

“Prolećna pesma” je do sada imala veoma uspešan festivalski život, koji uključuje i sledeće nagrade:

  • Nagrada za najbolju žensku ulogu Mihaeli Stamenković – Festival del Cinema d’IDEA, Rim, Italija, 2021.
  • Treća nagrada za scenario, Specijalna nagrada žirija novinara i filmskih kritičara za film „Prolećna pesma“, Festival Filmskog Scenarija, Vrnjačka banja, Srbija, 2021.
  • Nagrada “Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu Mihaeli Stamenković za film „Prolećna pesma“, Filmski Festival u Sopotu – SOFEST, Sopot, Srbija, 2021.
  • Specijalna nagrada za film „Prolećna pesma“, SeeOnline Film Festival, Cinesquare, Skoplje, Makedonija, 2021.