Film crnogorske rediteljke Marije Perović Grudi osvojio je Specijalnu nagradu žirija na 5. Seanema film festivalu, koji je održan od 18-22.9. u Ulcinju.

Žiri 5. Seanema film festivala, u sastavu: Ilir Butka – direktor Albanskog nacionalnog centra za kinematografiju, Veliša Popović – producent iz Crne Gore i Jovana Bojović – dramaturškinja iz Crne Gore dodelili su specijalno priznanje žirija filmovima: GRUDI, rediteljke Marije Perović i OTVORENA VRATA u režiji Florenca Papasa.

Obrazloženje žirija izdvaja ova dva filma koja tretiraju ženske teme, ali na potpuno različite načine. “Grudi” karakterišu različiti, vrlo slojeviti karakteri koji oslikavaju društvenu situaciju. Film nosi jednu optimističnu notu koja se bazira na solidarnosti i prijateljstvu.

Marija Perović, crnogorska rediteljka je ovom prilikom izjavila: “GRUDI  u bilo kom žanru prate specijalne nagrade zirija, što raduje, jer prepoznaju posebnu emociju. Na festivalu u Ulcinju prepoznali su je i mladi panelisti sa internacionalne radionice, a  susret i razgovor sa njima dragocen je kao i nagrada.”

Radnja filma smeštena je u Nikšić, a likovi su pripadnici srednje klase, intelektualci, neostvareni i šarmantni antijunaci, roditelji i oni koji pokušavaju da se ostvare kao roditelji. Jedna od ključnih tema je borba protiv kancera dojke. Tema priče je generacijsko, gimnazijsko prijateljstvo, a dramski razlog bolest, tako da se skreće pažnja na vrline i mane savremenog društva: tempo života, trka za afirmisanjem, opstanak, prijateljstvo, podrška, generacijski sukob i želja za boljim životom

Uloge tumače: Dubravka Drakić, Nada Šargin, Marija Škaričić, Vojin Ćetković, Mira Banjac, Peđa Bjelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović, Aleksandar Đurica …

Film je snimljen po scenariju Vladislave Vojinović i Marije Perović i očekuje se da uskoro stigne u bioskope širom Srbije.