Film reditelja Emanuela Finkijea „ Sećanje na bol Margaret Dira“ premijerno će biti prikazan u Domu omladine u subotu, 23. februara u 20h. Ovaj francuski film snimljen je na osnovu romana „Bol“ spisateljice Margerit Diras i biće prikazan  u okviru programa Fokus Evropa.

Reditelj filma ističe kako ga je na ovaj film inspirisalo prvenstveno lično iskustvo – jer je i sam imao članove porodice koji su poslati u logor i naglašava da iako je nesumnjivo glavni lik filma Margerit Dira, ona priča jednu priču koju su proživeli mnogi.  „Margaret  je žena kao i svaka druga, jedna od mnogih žena koja je bila prinuđena da čeka nekoga da se vrati kući. Sve te žene – kroz sve ratove u istoriji, znaju pravo značenje reči „užas“. Margaret je ovde govornica u ime svih tih žena“, smatra Finkije.

Radnja filma smeštena je u 1944. godinu u Pariz koji je pod nacističkom okupacijom. Mlada i talentovana spisateljica Margaret Dira je član Poketa otpora zajedno sa svojim mužem Robertom Antelmom. Nakon što njenog supruga deportuje Gestapo ona se upušta u riskantnu romansu sa saradnikom Višijevske Francuske ne bi li pomogla svom mužu.

Glavne uloge u filmu tumače: Mélanie Thierry, Benoît Magimel, Benjamin Biolay.

Premijera filma je zakazana za subotu, 23. februar u 20h u Domu omladine, dok su reprizni termini 24. i 28. februara i 3.marta.

 „Ovo je ozbiljan, visoko intelektualni film.“New Yorker

„Finkijelov film razume fizičku i emotivnu prirodu tuge.“ – Variety