Film „Ana Karenjina, sećanja Vronskog“

otvorio Filmski festival u Montrealu

 

Spektakularna ljubavna priča iz muškog ugla, ruski pretendent za Oskara,

 uskoro u bioskopima u Srbiji.

Film “Ana Karenjina, sećanja Vronskog“ reditelja Karena Shakhnazarova otvorio je Filmski festival u Montrealu i nalazi se u takmičarskom programu među 18 filmskih ostvarenja. Novo filmsko ostvarenje slavnog reditelja, I direktora najvećeg ruskog studija, poznatog po filmovima “Courier”, “Ward No.6” i “White tiger”, predstavlja i najozbiljijeg ruskog kandidata za Oskara na stranom jeziku.

Moji prethodni filmovi Ward No.6 I White tiger su takođe bili nominovani, radujem se sto je i Ana Karenjina, pa videćemo kako će proći. Ovo je jedna intimna priča, iz potpuno drugačijeg ugla i predstaviće odnos Ane i Vronskog u drugačijem svetlu”, rekao je Shakhnazarov povodom filma u čiji je produkcijski budžet 15 miliona dolara. Film je, između ostalog, sniman u Zimskom dvorcu u ličnim odajama kralja Petra.

 

Radnja filma odvija se u vreme rusko-japanskog rata, u Mandžuriji. Glavni hirurg ruske vojne  bolnice spašava život nekolicini ranjenih oficira, među njima i grofu Vronskom. Kada sazna za njegov identitet odlazi u bolnički stacionar i saopštava mu da je surova igra sudbine i da mu je baš on spasio život, jer grofa smatra odgovornim za tragediju njegove porodice.

“Moje ime je Sergej Karenjin, gospodine Vronski, jedini sin Ane Karenjine”. Ne gajeći bilo kakve iluzije i ne očekujući odgovore, mladi Karenjin Vronskom postavlja pitanje koje ga muči celog života: šta je nateralo njegovu majku na kobni čin? Posle kraćeg oklevanja Vronski odlučuje da ispriča svoju priču o tragičnoj ljubavi sa Anom Karenjinom. Vronski se vraća u prošlost, i sa Aninim sinom deli sećanja čiji je zatočenik trideset godina, zapažajući da se ljudi sećaju samo onoga čega žele da se sećaju. Anu Karenjinu i Vronskog igraju Elizaveta Boyarskya I Kirill Grebenshchikov.

 

Domaća publika će film „Ana Karenjina, sećanja Vronskog“ u bioskopima gledati od 12. oktobra.