Premijera filma „Crna reka“ reditelja Erika Zonke biće održana sutra u Centru za kulturu „Vlada Divljan“ u 19. 30 časova. Izuzetnu glumu Vensana Kasela u ulozi propalog policijskog inspektora u trileru „Crna reka“ možete pogledati u okviru ovogodišnjeg FEST-ovog programa Fokus Evropa.

Ovaj neo noir predstavlja apsolutni povratak u formu Erika Zonke koji se vraća sa neugodnom, prljavom, kriminalističkom pričom o policajcu koji se bori sa alkoholizmom dok pokušava da reši slučaj nestalog tinejdžera. Vensan Kasel tumačenjem ovog lika daje svojevrstan galski omaž Orsonu Velsu i njegovom tumačenju korumpiranog I pijanog kapetana Henka Kvinlana u “Dodiru zla”. Kasel uspeva da drži čvrsto kormilo u ovoj plovidbi ispunjenoj misterijom I preokretima.

Nestanak trinaestogodišnjeg dečaka pokreće lavinu događaja koje otvaraju brojna pitanja savremenog društva kao što su odnosi u porodici, u školi i proces odrastanja u društvu u kakvom živimo. Prema rečima Zonke on se i odlučio za ovaj žanr i za ovu tematiku upravo zbog toga što kroz ovu temu najbolje može da oslika brutalnost savremenog društva.

Zonka je napisao i scenario za ovaj film noir na osnovu knjige izraelskog pisca Drora Mišanija “A disturbing disappearance” (Tik Ne’edar), zajedno sa Mišanijem.