Debitantski dugometražni film reditelja i scenariste Nikole Petrovića Psi umiru sami biće prikazan sutra 27. februara u 22h u Kombank dvorani. Drama sa elementima misterije i trilerskim zapletom premijerno se prikazuje u okviru srpskog takmičarskog programa 47. FEST-a.

Danas je održana konferencija za medije nakon novinarske projekcije filma, kojoj su prisustvovali reditelj i scenarista filma Nikola Petrović, producent Isidora Nikić i glavni glumci Dragan Vujić Vujke, Mina Obradović, Srđan Petrović i Draginja Mileusnić. Komentari predstavnika sedme sile su da je žanr najbliži nordijskom noir filmu, što kod nas do sad nije viđeno uz zvuk koji daje posebnu atmosferu i dinamiku celom filmu.

Nikola Petrović pričao je o svom debitantskom ostvarenju i kako je došao na ideju da snimi ovakav film: „Poželeli smo da napravimo jedan žanrovski film, koji neće biti klasična drama, a ni socijalno-politički angažovan. Bilo je lako početi, ali teško završiti. Ukupno sa pisanjem scenarija, snimanjem i post-produkcijom radili smo na ovom filmu tri godine. Da je bilo para, taj proces bi sigurno trajao kraće. Sad bi film trebalo da počne da živi svoj život, poslali smo film na međunarodne festivale i čekamo odgovore.“

Dragan Vujić Vujke je odigrao veliku dramsku ulogu u kakvoj ga filmska publika još nije imala prilike da vidi: „Dobar deo moje, ne baš kratke karijere, sam dobijao uloge komičara uglavnom. Želeo sam da odigram ovu ulogu i drago mi je što mi je Nikola dao izuzetnu glumačku slobodu. Lik inspektora Gorana sam napravio kao čoveka od krvi i mesa, čiji poslovni i privatni život se sučeljavaju. Svedena minimalizovana filmska gluma za predstavljanje čoveka koji nosi jednu višeslojnost i samoću.“

Cela ekipa nosi pozivitne utiske sa snimanja, i Vujke veruje da se ta sinergija i emituje na filmu. A kad se pridodaju predivni predeli planine Tare , gde je film i sniman, dobijamo i dodatnu vizuelnu estetiku.

Uloge u filmu tumače debitanti Srdjan Petrović I Mina Obradović, Dragan Vujić Vujke, Draginja Mileusnić, Miloš Timotijević, Srdjan Žika Todorović, Jovan Jelisavčić, Nikola Šurbanović i Andrej Šepetkovski.